Shiatsu Therapie

 

Shiatsu Therapie (Shiatsu Ryoho)

Shiatsu Ryoho betekent letterlijk vertaald vingerdruk therapie. Doordat bij deze techniek niet met olie gewerkt wordt, is een shiatsu behandeling door de kleding heen te ontvangen. Soepele, comfortabel zittende kleding, zoals een huis- of joggingpak, geniet hierbij uiteraard de voorkeur.

Er bestaan diverse Shiatsu stijlen. Praktijk Lukken werkt met Shiatsu Ryoho, een vorm van lichaamstherapie die werd ontwikkeld door de Japanner Tokujiro Namikoshi, en later zijn zoon Toru Namikoshi. De therapie is gebaseerd op een combinatie van de Chinese geneeskunst en de westerse kennis van anatomie en fysiologie.

Shiatsu Ryoho bestaat uit het met duimen en vingers druk geven op een gestileerd systeem van neuromusculaire punten (reflexpunten). De behandeling van deze punten beïnvloed het Centraal Zenuwstelsel en het Autonoom (vegetatief) Zenuwstelsel. Pijn wordt vermindert of weggenomen en de te hoge spierspanning wordt opgeheven. Het Centraal Zenuwstelsel wordt tot rust gebracht en er ontstaat een beter evenwicht in de processen die zich in het menselijk lichaam afspelen om het lichaam in stand te houden; de homeostase.

Vanuit de Oosterse filosofie werken Shiatsu therapeuten op energiebanen, ook wel meridianen genoemd, met als doel het opheffen van blokkeringen in de stroming van energie door het menselijk lichaam en het beter verdelen van deze energie, die ook wel Ki of Chi genoemd wordt; levensenergie. De verdeling en stroming van Chi heeft invloed op zowel de lichamelijke als de geestelijke gesteldheid van de mens. Een Shiatsu behandeling prikkelt het zelf-helend vermogen van de mens om op zoek te gaan naar een nieuw en beter evenwicht, zowel geestelijk als lichamelijk.

Shiatsu bevordert bovendien, net als andere vormen van lichaamstherapie, het uw bewustzijn van uw eigen lichaam, uw lichaamshouding en levensstijl en leert het u (eerder) te luisteren naar de signalen die uw lichaam u geeft.

Shiatsu Ryoho is zeer goed te combineren met manuele Triggerpoint Therapie, aangezien beide technieken gebruik maken van de neuromusculaire punten op het menselijk lichaam.

 

Stoelshiatsu

Stoelshiatsu (stoelmassage), is gebaseerd op Shiatsu Ryoho. De behandeling concentreert zich hierbij echter op nek, schouders, rug en armen. In de praktijk en ook bij de bedrijfsmassage wordt de Shiatsu vaak gecombineerd met manuele Triggerpoint Therapie en Medical Taping, om de effectiviteit van een behandeling te maximaliseren.

De cliënt neemt volledig gekleed plaats op een speciaal ontworpen stoel die er voor zorgt dat de cliënt de nek, schouders en rug al wat meer kan ontspannen. Het is een laagdrempelige en prettige methode om het stressniveau te verlagen en pijnlijke, stijve spieren te helpen ontspannen, de gevolgen van stress te reduceren en een verergering van bestaande klachten te voorkomen. Bovendien verhoogt het de concentratie en het stimuleert de bloedsomloop.

De stoelmassage is specifiek ontwikkeld voor mensen die of repeterende werkzaamheden verrichten, of langdurig in dezelfde (werk-) houding zitten en daardoor last krijgen van nek, schouders, armen en rug. Veel werkgevers bieden daarom hun werknemers behandelingen op de werkplek aan in het kader van de ziektepreventie. Het ziekteverzuim kan d.m.v. stoelmassages op de werkvloer aanzienlijk verminderen.

De bedrijfsmassage duurt over het algemeen 15 tot 20 minuten per werknemer. Om de continuïteit van de behandelingen te waarborgen, werkt Praktijk Lukken samen met andere zelfstandige (stoel)masseurs. Hierdoor is het ook mogelijk bedrijven met een groot aantal werknemers van dienst te zijn.

Ook op evenementen, beurzen en bijvoorbeeld personeelsfeestjes of verwendagen is de aanwezigheid van een stoelmasseur een groot succes.
Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met Praktijk Lukken.

Werkgevers let op:

met ingang van 1 januari 2011 geldt een nieuwe werkkostenregeling (WKR). Meer informatie hierover vindt u op de site van de belastingdienst, met name op de pagina’s Werkkostenregeling en Arbovoorzieningen.