Nieuws

 

La la la la lente in aantocht! 

Hooikoorts - Praktijk Lukken

De zon doet al flink haar best, maar de temperatuur buiten doet menigeen verlangen naar een meer voelbare start van de lente. Al zijn heftig jeukende waterogen, een chronische loopneus, vermoeidheid, hoofdpijn en het ene na het andere nies salvo vast niet de gevoelens waar je dan op hoopt.

Voor een hooikoorts patiënt zijn de zgn. voorjaarskriebels vaak geen pretje. Je zoekt alle mogelijke oplossingen om je hooikoortsklachten te verlichten. Misschien heb je al van alles geprobeerd en moet je door je hooikoorts elk jaar weer een tijd lang dagelijks medicatie gebruiken. Dit is misschien niet iets waar je op zit te wachten, maar wat moet je anders?

 

Medicijnvrije opties voor alle leeftijden en voor zwangere vrouwen

Helpen de door de huisarts voorgeschreven of vrij verkrijgbare medicijnen en homeopathische middeltjes niet voldoende, of wilt u liever geen medicijnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat u zwanger bent? Dan kunt u de hooikoorts klachten bestrijden met behulp van Shiatsu, medical tape of auriculotherapie.

Shiatsu kan een medicijnvrije optie zijn om je hooikoorts te behandelen. Het is een drukpunt massage die je helpt je lichaam en geest in balans te brengen en je immuunsysteem te versterken, waardoor je hooikoortsklachten aanzienlijk verminderen en soms zelfs geheel verdwijnen.
Let op, shiatsu geeft wel wat bijwerkingen: totale ontspanning voor lichaam en geest en ook andere gezondheidsklachten kunnen erdoor verminderen of geheel verdwijnen. Toch iets om rekening mee te houden …

hooikoorts/C.O.P.D. dorsale tape uit de MTC Manual van Josya Sijmonsma

hooikoorts/C.O.P.D. dorsale tape uit de MTC Manual van Josya Sijmonsma

Medical tape of kinesiotape kan ook een uitkomst bieden als je geen medicijnen kunt of wilt gebruiken. Wanneer men de tape laat plaatsen voordat de klachten echt begonnen zijn, komt menigeen met beduidend minder hooikoorts symptomen en vaak zelfs geheel klachtenvrij het pollenseizoen door.

De tape wordt aangelegd in de huidzone die een segmentale relatie heeft met de longen, longvliezen en bronchiën. Deze methode wordt ook vaak toegepast bij mensen met C.O.P.D., chronische hoest door bronchitis of een flinke verkoudheid en bij allergische reacties op huisstof en huisstofmijt. (Zie ook https://www.fysiotape.nl voor meer informatie.)

De tape blijft enkele dagen tot zelfs weken zitten en je kan er gewoon mee douchen, sporten, etc. Na één keer tapen is er sprake van een nawerking gedurende een kortere of langere periode (meerdere weken), ook wanneer de tape er al weer af is.

 

acupressuur op een schattig, 3 jaar jong oortje

Auriculotherapie (ooracupunctuur of ooracupressuur) tenslotte is nog een methode waarmee hooikoorts zowel preventief als curatief bestreden kan worden. Door verblijfsnaaldjes op specifieke punten op het oor te plaatsen wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd en kunnen de bekende hooikoortssymptomen worden voorkomen.

Hou je niet van naaldjes? Dan kun je kiezen voor ooracupressuur. Hierbij worden kleine magnetische bolletjes of 100 % natuurlijke vicaria zaadjes op de oorschelp geplaatst. De naaldjes, bolletjes en zaadjes worden met een piepklein pleistertje afgeplakt, zodat ook dit enkele dagen tot weken kan blijven zitten, ongeacht je dagelijkse activiteiten.

 

Voor het hooikoortsseizoen

Nu is de tijd om je preventief te laten behandelen als je hooikoorts hebt! Er zijn verschillende perioden met verschillende pollen waarbij hooikoorts kan optreden. Uit ervaring weet jij welke periode voor jou vervelend is. Blijf dit voor en maak een afspraak voordat jou hooikoorts hoogseizoen begint. Te lang gewacht met het maken van een afspraak? Je kunt de hier genoemde methodes ook zeker nog toepassen als je al midden in een berg zakdoekjes zit, maar dan is er vaak wel een herhaling van de behandeling noodzakelijk.

De beste resultaten met zowel Shiatsu, Medical tape als Ooracupunctuur krijg je door met de behandeling te starten vóór het hooikoortsseizoen voor jou begint, of dat nu al in de vroege lente is, of pas in de zomer als de grassen gaan bloeien.

 

De klachten kunnen eerst erger worden

Wanneer we starten met je behandeling kan het gebeuren dat de klachten eerst worden versterkt. Dat is vervelend voor jou, maar daarmee zien we wel dat je lichaam direct reageert op de behandeling. Je zult al snel merken dat de klachten weer afnemen. Vaak is 1 behandeling al genoeg, soms zijn 2 of meer behandelingen nodig, maar dat voel jij zelf het beste, dus je mag zelf bepalen hoe vaak je komt.

 

Maartse hooikoorts aanbieding!

Shiatsu, Medical Taping en Ooracupunctuur (of -pressuur) kunnen elk als op zichzelf staande behandelingen toegepast worden, maar het beste resultaat heb ik als therapeut tot nu toe behaald met de combinaties van Shiatsu + tape of Shiatsu + auriculotherapie. Maar nogmaals, jij kiest zelf, het is jou lijf.

Ik heb gedurende de hele maand maart 2018 de volgende opties voor hooikoortsbehandelingen voor jou:

1 x  Stoelshiatsu €30,00
(20-30 minuten, normaal €35,00)

1 x medical tape  €10,00
(ca. 10 minuten, normaal €15,00)

1 x auriculotherapie €10,00
(ca. 10 minuten, normaal €15,00)

1 x  stoelshiatsu + medical tape of
1 x  stoelshiatsu + auriculotherapie €35,00
(ca. 30 minuten, normaal €45,00)

Graag contant en gepast betalen, u kunt in de praktijk niet pinnen.
Voor overige behandelingen bij Praktijk Lukken gelden de normale tarieven, te vinden op www.praktijklukken.nl/tarieven

 

 

 

 

 

In het kader van een leven lang leren:

Touch for Health 1 t/m 3 certificaten zijn onlangs behaald, Touch for Health 4 en de Finger Modes staan op de planning.

Geleidelijk aan zal ik zal ik deze methode in mijn praktijk meer gaan toepassen. Touch for Health, ook wel bekend als kinesiologie, maakt het voor mij mogelijk om sneller en gerichter te werk te kunnen gaan bij het onderzoeken van uw klacht en het samen uitstippelen van uw behandelplan. Nieuwsgierig wat dit dan voor techniek is? Ik kan het eigenlijk niet beter verwoorden dan Lilian Beeks-Vergroesen dit deed in een artikel in de “Happinez” (no. 2, verschenen in december 2003):

Wat is Kinesiologie?

Kinesiologie, letterlijk ‘De leer van de beweging’, is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld.

De methode werd in de jaren ’60 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie. Het werken met spiertesten vormt de basis. Goodheart had in zijn praktijk namelijk ontdekt dat bepaalde patiënten sommige spieren niet in de uitgangspositie konden vasthouden. Daaruit concludeerde hij dat spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte. De goed opgeleide kinesioloog kan deze veranderingen via spiertesten waarnemen en zoeken naar een therapie.

Stress getest

Bij de spiertesten wordt een arm of been van de cliënt in een zodanige uitgangspositie gebracht waardoor één bepaalde spier wordt geïsoleerd. De tester oefent daarop een zachte druk uit om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die te weerstaan. Wanneer de spier deze zachte druk niet kan weerstaan wordt de test ‘zwak’ genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden daarvoor kan in allerlei vormen van stress liggen en stress kost energie. Binnen de kinesiologie wordt het begrip stress zeer ruim opgevat en onderverdeeld in 3 groepen:

  • mechanische stress: lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures, gewrichtsslijtage, orgaanproblemen en dergelijke
  • chemische stress: gelegen op het gebied van voeding, zoals allergieën, verkeerd of eenzijdig eten, maar ook het gebruik van medicijnen, milieuvervuiling en electrosmog
  • emotionele stress: de meest bekende vorm, die te maken heeft met problemen op het werk, in de relatiesfeer, angsten, verdriet en boosheid

Hoe werkt de kinesioloog?

De kinesioloog kan zijn cliënt via de spiertesten inzicht geven in de oorzaak van zijn klachten. De testen vormen de puzzelstukjes die uiteindelijk met elkaar een beeld vormen van het hoe en waarom van de klacht. Er worden relaties gelegd met stress uit het heden, maar ook uit het verleden omdat het lichaam negatieve ervaringen lang kan vasthouden. Als het plaatje zo compleet als mogelijk is, test de kinesioloog, wederom door middel van spiertesten, uit wat de beste manier is om deze cliënt weer in balans te brengen en hoe zijn zelfgenezend vermogen het beste kan worden gestimuleerd. Want de eerste stap op weg naar genezing is inzicht in de oorzaak van de klachten.

Voor wie is kinesiologie geschikt?

Kinesiologie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn lichamelijke klachten of geestelijk onbalans. Een herstelde balans maakt dat iemand zich al beter voelt ook al is hij medisch gezien nog ziek. Iemand met suikerziekte kan niet genezen worden door een kinesioloog, maar wel geholpen worden om zich, ondanks zijn ziekte, beter en energieker te voelen. Bij kinderen kunnen door middel van kinesiologie heel goed voedselovergevoeligheden worden opgespoord.