Nieuws

 

In het kader van een leven lang leren:

Touch for Health 1 t/m 3 certificaten zijn onlangs behaald, Touch for Health 4 en de Finger Modes staan op de planning.

Geleidelijk aan zal ik zal ik deze methode in mijn praktijk meer gaan toepassen. Touch for Health, ook wel bekend als kinesiologie, maakt het voor mij mogelijk om sneller en gerichter te werk te kunnen gaan bij het onderzoeken van uw klacht en het samen uitstippelen van uw behandelplan. Nieuwsgierig wat dit dan voor techniek is? Ik kan het eigenlijk niet beter verwoorden dan Lilian Beeks-Vergroesen dit deed in een artikel in de “Happinez” (no. 2, verschenen in december 2003):

Wat is Kinesiologie?

Kinesiologie, letterlijk ‘De leer van de beweging’, is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld.

De methode werd in de jaren ’60 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie. Het werken met spiertesten vormt de basis. Goodheart had in zijn praktijk namelijk ontdekt dat bepaalde patiënten sommige spieren niet in de uitgangspositie konden vasthouden. Daaruit concludeerde hij dat spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte. De goed opgeleide kinesioloog kan deze veranderingen via spiertesten waarnemen en zoeken naar een therapie.

Stress getest

Bij de spiertesten wordt een arm of been van de cliënt in een zodanige uitgangspositie gebracht waardoor één bepaalde spier wordt geïsoleerd. De tester oefent daarop een zachte druk uit om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die te weerstaan. Wanneer de spier deze zachte druk niet kan weerstaan wordt de test ‘zwak’ genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden daarvoor kan in allerlei vormen van stress liggen en stress kost energie. Binnen de kinesiologie wordt het begrip stress zeer ruim opgevat en onderverdeeld in 3 groepen:

 • mechanische stress: lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures, gewrichtsslijtage, orgaanproblemen en dergelijke
 • chemische stress: gelegen op het gebied van voeding, zoals allergieën, verkeerd of eenzijdig eten, maar ook het gebruik van medicijnen, milieuvervuiling en electrosmog
 • emotionele stress: de meest bekende vorm, die te maken heeft met problemen op het werk, in de relatiesfeer, angsten, verdriet en boosheid

Hoe werkt de kinesioloog?

De kinesioloog kan zijn cliënt via de spiertesten inzicht geven in de oorzaak van zijn klachten. De testen vormen de puzzelstukjes die uiteindelijk met elkaar een beeld vormen van het hoe en waarom van de klacht. Er worden relaties gelegd met stress uit het heden, maar ook uit het verleden omdat het lichaam negatieve ervaringen lang kan vasthouden. Als het plaatje zo compleet als mogelijk is, test de kinesioloog, wederom door middel van spiertesten, uit wat de beste manier is om deze cliënt weer in balans te brengen en hoe zijn zelfgenezend vermogen het beste kan worden gestimuleerd. Want de eerste stap op weg naar genezing is inzicht in de oorzaak van de klachten.

Voor wie is kinesiologie geschikt?

Kinesiologie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn lichamelijke klachten of geestelijk onbalans. Een herstelde balans maakt dat iemand zich al beter voelt ook al is hij medisch gezien nog ziek. Iemand met suikerziekte kan niet genezen worden door een kinesioloog, maar wel geholpen worden om zich, ondanks zijn ziekte, beter en energieker te voelen. Bij kinderen kunnen door middel van kinesiologie heel goed voedselovergevoeligheden worden opgespoord.

 

Heeft u last van hooikoorts klachten?

En/of bent u allergisch voor huisstof/huisstofmijt?

Hooikoorts - Praktijk Lukken


Laat u behandelen met medical tape of ooracupunctuur!

Veel voorkomende klachten van hooikoorts zijn:

 • jeuk in en om de neus, ogen, het gehemelte en achter in de keel
 • opzwellen en/of blauwrood worden van de neusslijmvliezen
 • chronische loopneus of juist een verstopte neus
  vaak met waterige snot afscheiding
 • rood wordend en/of opzwellend oogwit
 • branderige ogen en/of traanogen
 • veelvuldig niezen
 • prikkelbaarheid
 • vermoeidheid
 • hoofdpijn

Daarnaast hebben hooikoorts-patiënten vaak ook een overgevoeligheid voor huisstof en huisstofmijt en andere allergische reacties van de bovenste luchtwegen. De chronische irritatie van de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen, zorgt er bovendien voor dat men vatbaarder is voor verkoudheids- en griepvirussen.

Deze overgevoeligheid speelt vaak op gedurende de herfst en winter, wanneer men meer binnenshuis is en ramen en deuren meer dicht blijven, waardoor er minder gelucht wordt in huis. Ook hierbij kan een behandeling met medical tape en/of ooracupunctuur verlichting brengen.

Minder vaak voorkomende symptomen zijn:

 • verlies van eetlust
 • griepachtig gevoel
 • lichte koorts
 • slapeloosheid
 • depressie

Helpen de door de huisarts voorgeschreven of vrij verkrijgbare medicijnen en homeopatische middeltjes niet voldoende, of wilt u liever geen medicijnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat u zwanger bent? Dan kunt u de hooikoorts klachten bestrijden met behulp van medical tape of ooracupunctuur.

Met behulp van deze tape kunnen klachten sterk verminderen en zelfs helemaal verdwijnen. In veel gevallen komen de klachten  na een seizoen van tapen het jaar daarop zelfs helemaal niet meer terug!

De beste resultaten worden bereikt wanneer u de eerste tape laat zetten vlak voordat uw hooikoortsklachten meestal beginnen, of wanneer de eerste verschijnselen zich net beginnen te uiten, maar ook als u er al midden in zit bent u nog niet te laat voor een tape.

Hoe kan Medical Taping bij hooikoorts werken?

Net als bij een massage, shiatsu of reflexzone behandeling  kan met Medical Tape invloed worden uitgeoefend op segmentale relaties binnen het lichaam. Maar dan met het bijkomende voordeel dat de tape enkele dagen tot zelfs weken kan blijven zitten en al die tijd zijn werk kan blijven doen.

Na één keer tapen is er sprake van een nawerking gedurende een kortere of langere periode (meerdere weken), ook wanneer de tape er al weer af is. Bij chronische klachten kan de tape opnieuw gezet worden wanneer de klachten weer terugkomen of verergeren.

hooikoorts/C.O.P.D. dorsale tape uit de MTC Manual van Josya Sijmonsma

hooikoorts/C.O.P.D. dorsale tape uit de MTC Manual van Josya Sijmonsma

De tape wordt aangelegd in de huidzone die een segmentale relatie heeft met de longen, longvliezen en bronchiën. Deze methode en tape locatie worden ook toegepast bij mensen met C.O.P.D. Daarnaast blijkt deze tape ook een zeer positief resultaat te kunnen bieden bij hoesten door bronchitis of een flinke verkoudheid, evenals bij allergische reacties op huisstof en huisstofmijt.

Mensen met C.O.P.D. geven aan dat ze over meer longinhoud beschikken en dat ze minder medicijnen gebruiken (bron: fysiotape.nl). Mensen met allergische reacties hebben het vaak binnen een paar uur al minder benauwd en de hoest bij bronchitis en/of verkoudheid neemt meestal ook al snel drastisch af. Ook zij kunnen met minder medicijngebruik de dag goed doorkomen en meestal zelfs helemaal stoppen met het gebruiken van medicatie tegen de symptomen van hun allergie.

 

De elastische tape is hypo allergeen en geschikt voor alle leeftijden, vanaf baby tot 100+. U kunt er mee sporten, onder de douche, in bad, naar de sauna, en zelfs naar het zwembad. De kosten voor het plaatsen van een tape tegen hooikoortsklachten zijn €10,00 per keer en het plaatsen van een tape kost slechts enkele minuten.

hooikoorts/C.O.P.D. ventrale tape uit de MTC Manual van Josya Sijmonsma

hooikoorts/C.O.P.D. ventrale tape uit de
MTC Manual van Josya Sijmonsma

De huid wordt van tevoren even ontvet met medicinale alcohol, maar toch is het verstandig om van tevoren de huid even te wassen en daarna vooral GEEN crèmes of bodylotion te gebruiken op bovenrug en voorzijde van de schouders.

Bij chronische klachten kunt u via de praktijk ook zelf een rol tape aanschaffen. Helaas is het niet mogelijk om zelf een dergelijke tape op uw rug te plaatsen, maar desgewenst instrueer ik uw partner, vriend(in), familielid of mantelzorger hoe zij u kunnen helpen de tape opnieuw te plaatsen.

(Zie ook https://www.fysiotape.nl/ voor meer informatie.)