Dorn Methode

 

De Dorn Methode is een vriendelijke, relatief zachte en dynamische methode waarmee gewrichten en wervels kunnen worden gecorrigeerd. Het is bij uitstek geschikt voor mensen die niet “gekraakt” willen of kunnen worden. Met behulp van manuele toepassingen gebaseerd op de Dornmethode, wordt getracht een optimale ruimte in de wervelkolom te creëren zodat de spinale zenuwen ongestoord hun werk kunnen doen.

Het uitgangspunt van de Dorn Methode is een verschil in beenlengte; een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Een beenlengteverschil kan aangeboren zijn, of kan ontstaan na bijvoorbeeld een beenbreuk. Maar meer dan eens is beenlengteverschil ‘slechts’ het gevolg van een bekken scheefstand.

Het lichaam zal er altijd naar streven dat de ogen, en daarmee de ‘zichtlijn’, horizontaal staan. Als het bekken scheef staat, heeft dit tot gevolg dat het lichaam dit in de rug zal proberen te corrigeren, zodat het hoofd toch ‘recht staat’. Een beenlengteverschil en/of bekken scheefstand kan dus tot gevolg hebben dat één of meerdere wervels van de rug scheef gaan staan, waardoor zij op hun beurt mogelijk een zenuw kunnen beknellen.

Om het beenlengteverschil op te heffen, maakt men bij reguliere therapievormen vaak het kortere been langer met behulp van een zogenaamd correctie zooltje. Hiermee wordt de scheefstand van het bekken en de wervelkolom eigenlijk in stand gehouden. Bij de Dorn Methode wordt juist het langere been op een natuurlijke wijze ‘korter’ gemaakt door het beenlengteverschil en/of de bekken scheefstand te corrigeren.

Door een samenwerking tussen therapeut en cliënt is het mogelijk tijdens beweging van de cliënt gewrichten en rugwervels te corrigeren. Door de spieren af te leiden met beweging, kunnen zij de gewrichten en wervels niet ‘vastzetten’, waardoor het lichaam veel makkelijker de correcties accepteert.

Een verschoven rugwervel kan veel klachten veroorzaken, zoals u in het overzicht hieronder kunt zien. Het zijn meestal klachten waarbij men niet direct een link legt met een verschoven of verdraaide rugwervel. Soms is het lichaam in staat dit zelf te corrigeren. Zo niet, dan is andere hulp noodzakelijk. Onder meer de Dorn Methode kan dan uitkomst bieden. Doordat het een vrij zachte methode is, is de Dorn Methode bij uitstek geschikt voor kinderen (vanaf een paar dagen oud) en mensen met een verminderde botconditie. Tevens wordt cliënten de zelfhulp methode aangeleerd, zodat zij zichzelf ook kunnen (na-) behandelen.

mogelijke klachten bij een foute stand van de wervels - Praktijk Lukken

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.